CEIZ indeks za svibanj 2019.: Nastavak snažnog rasta BDP-a u drugom tromjesečju ove godine

 


22. srpnja 2019.


CEIZ indeks je u svibnju 2019. zabilježio pad vrijednosti od 1,01 indeksna boda u odnosu na prethodni mjesec. Za razliku od travnja 2019., kada je CEIZ zabilježio rekordni rast zahvaljujući rastu svih svojih komponenti, u svibnju su sve komponente indeksa iskazale pad desezoniranih vrijednosti komponenti u odnosu na prethodni mjesec. Istovremeno, u odnosu na svibanj prošle godine CEIZ je zabilježio rast od 0,57 indeksnih bodova. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo zaključiti da je ekonomska aktivnost u svibnju oslabila u odnosu na travanj. No bez obzira na svibanjski pad vrijednosti indeksa na mjesečnoj razini, svejedno se na osnovi kretanja indeksa u travnju i svibnju može očekivati da će godišnji rast BDP-a u drugom tromjesečju ove godine iznositi 4,0 posto, što je za 0,1 postotni bod više od rasta BDP-a ostvarenog u prvom tromjesečju. Desezonirani podaci istovremeno upućuju da je BDP u drugom tromjesečju 2019. godine u odnosu na prethodno tromjesečje porastao za 1,1 posto.

Zaključak o jačanju rasta BDP-a u drugom tromjesečju na osnovi vrijednosti CEIZ indeksa zasnovan je dijelom na rekordnom rastu indeksa u travnju 2019. No on je ujedno i posljedica činjenice da algoritam procjene tekuće vrijednosti indeksa uključuje i ostvarene vrijednosti rasta BDP-a iz prethodnih tromjesečja. To znači da snažan rast BDP-a od 3,9 posto iz prvog tromjesečja 2019. može iskazati značajan pozitivan utjecaj na izračun vrijednosti indeksa u drugom tromjesečju. Međutim, s obzirom da je u prvom tromjesečju 2019. rast BDP-a bio prvenstveno zasnovan na snažnom rastu investicija upitne održivosti, tekuća vrijednost CEIZ indeksa zbog načina njegove procjene može ipak biti djelomično precijenjena. Važno je napomenuti i da ćemo zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći s većim stupnjem pouzdanja donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj.
 
* Mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa je indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

Vrh