Predstavljanje rezultata studije o utjecaju industrije piva na hrvatsko gospodarstvo

U srijedu 25. listopada 2017. na Ekonomskom institutu, Zagreb predstavnici Udruženja proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore i Ekonomskog instituta, Zagreb predstavili su rezultate studije: Proizvođači piva i hrvatsko gospodarstvo.

Studiju je izradio Ekonomski institut, Zagreb u razdoblju od travnja do lipnja 2017. godine kako bi ocijenio ukupni utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario u nacionalnom gospodarstvu u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

 Govornici na predstavljanju bili su:
  • Pero Ivanković, predsjednik Udruženja proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore - Pivarska industrija RH
  • dr. sc. Marina Tkalec, Ekonomski institut, Zagreb
  • Božica Marković, Hrvatska gospodarska komora
Studija pokazuje ukupne učinke sektora piva na bruto dodanu vrijednost, bruto domaći proizvod, zaposlenost i ukupni priljev u državni proračun te značaj industrije piva, koja generira 1,8 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda, za gospodarstvo Republike Hrvatske.

 


Pivarski je sektor, izravno i neizravno, stvorio 23.522 radna mjesta, što predstavlja 2 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015. godini. Na svako radno mjesto u sektoru, još 12 do 13 radnih mjesta neizravno je stvoreno u ostatku gospodarstva.

Sektor proizvođača piva RH u 2015. godini uplatio je u državni proračun 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednosti industrije piva u proračun je uplatio 2,8 milijardi kuna poreza, što predstavlja 1,9 posto ukupnih proračunskih prihoda.

Izravno i neizravno, u sektoru je stvoreno 4,2 milijarde bruto dodane vrijednosti (BDV), što predstavlja 1,8 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), a ukupan učinak raste tijekom vremena.

 Proizvođači piva su neizravno kroz distributere, pogotovo ugostitelje, u 2015. g. ostvarili oko 2,4 milijarde kuna BDV-a i zapošljavali oko 16 tisuća ljudi, što znači da se oko 50 posto ukupno induciranih učinaka industrije piva odnosi na dodanu vrijednost koju ostvaruju ugostitelji i trgovci putem prodaje piva.

 Studija je izrađena za Udruženje proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore - Pivarska industrija RH, a u njezinoj je izradi sudjelovao istraživački tim Ekonomskog instituta, Zagreb na čelu s ravnateljicom dr. sc. Maruškom Vizek.

 

Galerija

Vrh