CEIZ indeks za svibanj 2021.: Snažan rast tromjesečnog BDP-a u drugom tromjesečju 2021.

10. kolovoza 2021.

U svibnju 2021. CEIZ indeks ostvario je povećanje vrijednosti od 11,0 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Istovremeno, prosječna vrijednost indeksa za travanj i svibanj 2021. (odnosno za prva dva mjeseca u drugom tromjesečju) bila je za čak 15,2 indeksna boda veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je gospodarstvo bilo značajnim dijelom zatvoreno uslijed provođenja epidemioloških mjera. Ako promatramo travanj i svibanj 2021. po komponentama indeksa, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, veću vrijednost su zabilježile sve četiri komponente indeksa: prihod Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, indeks obujma industrijske proizvodnje, promet u trgovini na malo i broj dolazaka turista, pri čemu su se godišnje stope rasta kretale između 15,6 posto, koliko je u navedenom razdoblju porasla industrijska proizvodnja, pa do čak 323,7 posto koliko je iznosio porast broja turističkih dolazaka.

Opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2021. snažno ubrzava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo rasti za 14,5 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. Kretanje indeksa sugerira i da će tromjesečna stopa promjene BDP-a u drugom tromjesečju također biti pozitivna te bi trebala iznositi 1,2 posto. Važno je za napomenuti i da ćemo zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći s većim stupnjem pouzdanja donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj.

 
* Mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa je indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.


Što je CEIZ indeks?

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa. CEIZ indeks je izrađen primjenom modela dinamičkih faktora i Markovljevog modela promjene režima. Metodološki detalji ocjene CEIZ indeksa opisani su u znanstvenom radu: Rašić Bakarić, Ivana, Marina Tkalec i Maruška Vizek, 2016, "Constructing a Composite Coincident Indicator for a Post-Transition Country", Ekonomska istraživanja (Economic Research), 29 (1), str. 434–445.

Uporabna vrijednost CEIZ indeksa je višestruka. Kao prvo, CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Drugo, za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Treće, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja.

Indeks se tumači tako da pozitivne vrijednosti predstavljaju gospodarski rast, a negativne smanjenje ekonomske aktivnosti.
Vrh