OVI za kolovoz 2023.: Oglasi za učiteljima su u porastu

4. rujna 2023.
 

Nakon blagog pada OVI indeksa u srpnju od -1 posto, u kolovozu je na godišnjoj razini zabilježen rast indeksa od 2,3 posto. Iz mjeseca u mjesec desezonirana vrijednost indeksa padala je na mjesečnoj razini u svibnju, lipnju i srpnju (kumulativno za -11,9 posto), ali je u kolovozu u odnosu na srpanj porasla za 2,4 posto. Treće tromjesečje mjereno u odnosu na drugo tromjesečje obično bilježi pad jer se radi o ljetnim mjesecima i sezonski uvjetovanom manjku oglasa za radna mjesta. Tako se očekuje i za treće tromjesečje ove godine koje bi sudeći prema srpnju i kolovozu moglo završiti na otprilike -6 posto, nešto veći pad nego što je u istom razdoblju zabilježeno godinu dana ranije. Također, određeno usporavanje vidljivo je i na originalnim podacima prema kojima bi godišnja stopa rasta u trećem tromjesečju mogla biti najniža od početka 2021., ali vrijedi pričekati podatke za rujan za konačni sud.

Najtraženijih pet zanimanja ostala su nepromijenjena u odnosu na kolovoz prošle godine (prodavač, konobar, skladištar, vozač i kuhar), ali je potražnja za kuharima s trećeg pala na peto mjesto. Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su programeri koji su s 10. mjesta pali na 26., a najveći rast učitelji koji su s 13. mjesta godinu dana ranije skočili na 6. najtraženije zanimanje u kolovozu 2023. Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za učitelje, vozače i skladištare, dok su najveći negativan doprinos imali programeri, dizajneri i informatičari.

Udio oglasa u kojima se tražila niska kvalifikacija ostao je nepromijenjen u godinu dana, na 16,6 posto, dok se udio oglasa sa srednjom kvalifikacijom blago povećao, a s visokom blago smanjio. Sjeverni Jadran jedina je regija koja je u kolovozu zabilježila smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, i to u iznosu od -3 posto, dok je istočna Hrvatska zabilježila najveću stopu rasta od čak 23,4 posto. Središnja Hrvatska je zbog velikog broja oglasa ipak imala najveći pozitivan doprinos stopi rasta od 2,5 postotnih bodova, koji ponajviše odražava rast potražnje za učiteljima, vozačima, radnicima u proizvodnji i građevinarstvu.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2020. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh