OVI za lipanj 2019.: Tek u 1 posto oglasa tražili su se umirovljenici

 

2. srpnja 2019.

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u prva četiri mjeseca ove godine kumulativno porastao za 10,2 posto u odnosu na kraj 2018. godine. Međutim, i u svibnju i u lipnju zabilježen je pad na mjesečnoj razini koji je u lipnju iznosio -2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec te -8,7 posto na godišnjoj razini. Tako je broj oglasa u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 0,8 posto, što upućuje na blago smanjenje potražnje za radom. S obzirom na to da makroekonomski podaci dostupni za travanj pomoću kojih je izračunat CEIZ indeks predviđaju značajno ubrzavanje godišnje stope rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju, informacije o potražnji za radom koje su nam dostupne za čitavo drugo tromjesečje sugeriraju da je ubrzanje ekonomskog rasta prema kraju tromjesečja ipak malo posustalo, što znači da bi i stopa rasta BDP-a mogla biti nešto niža od najavljene.

Najveće povećanje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je u zanimanjima skladištar, ugostitelj, dizajner te frizer, dok je najveće smanjenje opaženo kod vozača, kuhara, auto servisera i građevinskih radnika. U odnosu na lipanj 2018. godine, blago se smanjio udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, dok se istovremeno povećao udio oglasa koji nude ugovor na neodređeno. Što se geografske raspodjele poslova tiče, najveći broj oglasa odnosio se na središnju Hrvatsku koja je u lipnju imala i najmanji negativan doprinos ukupnom padu broja oglasa na godišnjoj razini. Iako se u većini objavljenih oglasa u lipnju nije navodilo traženo radno iskustvo, tamo gdje se ono navodilo najčešće se tražilo radno iskustvo do 5 godina. Slično je i s oglasima u kojima su poslodavci odabrali i umirovljenike kao potencijalne zaposlenike. Zabilježen je vrlo mali broj takvih oglasa, tek 1 posto od ukupnog broja oglasa, dok je najtraženije zanimanje u tim oglasima ono vozača ili dostavljača, a slijede ga prodavač i medicinska sestra.


Što je OVI?
Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh