OVI za listopad 2021.: Dobre vijesti s tržišta rada, traži se radnik više

3. studenoga 2021.
 

Najnovije vrijednosti OVI indeksa i dalje nude razloge za optimizam. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine – OVI indeks za listopad 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 39 posto veća nego u listopadu 2020. godine te za oko 9 posto veća u odnosu na pretpandemijski listopad 2019. godine. Radi se o šestom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece. Najtraženija zanimanja u listopadu ove godine bila su prodavač, konobar, učitelj, kuhar i radnik u skladištu, dok je gotovo polovica oglašenih poslova bila vezana uz ugovor na određeno. Također, primjećuje se sve veća raširenost mogućnosti rada od kuće – udio oglasa koji spominju rad od kuće u listopadu ove godine bio je oko 1,7 posto, što je tek nešto manje od maksimuma iz svibnja ove godine kad je 1,9 posto oglasa za posao spominjalo rad od kuće.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh