OVI za siječanj 2018.: Rast potražnje za radom, posebice na sjevernom Jadranu, istočna Hrvatska zaostaje

 

OVI je u siječnju 2018. zabilježio rast od 42,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom. Desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak jer je sezonski prilagođeni indeks porastao za 12,4 posto, što je treći najveći rast u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon listopada i svibnja 2017. godine. Gledajući regionalno, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u siječnju 2018. godine najveći rast, 52,1 posto, zapažen je na sjevernom Jadranu koji uključuje Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, dok je najmanji porast broja oglasa, 19,1 posto, opažen u istočnoj Hrvatskoj, koja uključuje Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Vukovarsko-srijemsku te Brodsko-posavsku županiju. Regije južni Jadran (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska te Zadarska županija) i središnja Hrvatska (sve ostale županije) iskusile su sličan porast broja oglasa za posao od 40,6 i 40,8 posto u odnosu na siječanj 2017.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh