OVI za srpanj 2020.: Potražnja za radom se oporavlja, ali je 18 posto niža nego u srpnju prošle godine

20. kolovoza 2020.

OVI indeks za srpanj pokazuje da se potražnja za radom nastavlja postepeno oporavljati od prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. U odnosu na srpanj 2019., u srpnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 18 posto. Iako se radi o padu, pad u srpnju razmjerno je nizak ako se usporedi s padom u lipnju, svibnju i posebice travnju. Prvi put od početka pandemije potražnja za radom jednog od tradicionalno najtraženijih zanimanja, kuhara, raste, i to za 21,5 posto u odnosu na srpanj 2019. Potražnja za ostala dva najtraženija zanimanja, prodavača i konobara, u srpnju je u odnosu na isti mjesec prošle godine pala za 34,4 i 18,8 posto. Također, prvi put se od početka pandemije bilježi i porast potražnje za zanimanjima koja nisu povezana sa sanacijom pandemije i zagrebačkog potresa. Preciznije, u srpnju ove godine u odnosu na prošli, rasla je potražnja i za informatičarima, elektrotehničarima, kozmetičarima i teleoperaterima.

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh