OVI za studeni 2021.: Tržište rada je aktivno usprkos pandemiji

3. prosinca 2021.
 

Lošija epidemiološka situacija nije zaustavila aktivnosti na tržištu rada, stoga najnovije vrijednosti OVI indeksa i dalje nose dobre vijesti. Naime, potražnja za radom premašila je razine iz 2020. i 2019. godine – OVI indeks za studeni 2021. pokazuje kako je potražnja za radom za oko 23 posto veća u odnosu na pretpandemijski studeni 2019. godine. Radi se o sedmom uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece. Najtraženija zanimanja u studenom ove godine bila su prodavač, radnik u skladištu, konobar, kuhar i vozač. Nastavlja se i trend mogućnosti rada od kuće – udio oglasa koji spominju rad od kuće u studenom ove godine bio je oko 1,8 posto, a većinom se radi o zanimanjima programera i informatičara. Također, oko 2,7 posto oglasa za posao odnosi se na oglase u kojima se traže umirovljenici, što je u skladu s povećanom potražnjom za umirovljenicima u zadnjih godinu dana.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh