OVI za veljaču 2020.: Najveći rast broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj

3. ožujka 2020.

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u veljači zabilježio pad od -0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je pogoršanje u odnosu na siječanj kada je indeks porastao za 0,3 posto na mjesečnoj razini. Pad je još izraženiji na godišnjoj razini, jer -4,1 posto ostvarenih u odnosu na veljaču prošle godine predstavlja prvo smanjenje indeksa u veljači zabilježeno u posljednjih osam godina. Ipak, nakon što je u sva četiri tromjesečja prošle godine indeks padao u odnosu na prethodno tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za prva dva mjeseca ove godine, blagi rast na kvartalnoj razini izvjestan je u prvom tromjesečju ove godine.

Prodavač, kuhar i konobar i dalje su najtraženija zanimanja, iako su sva tri u veljači zabilježila smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u veljači je zabilježeno u zanimanjima hotelijer/ugostitelj, kuhar i serviser, dok je najveće povećanje opaženo kod zidara, inženjera građevine, knjigovođa te u sektoru financija. U odnosu na veljaču 2019. godine, značajnije se smanjio udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema (s 33,4 na 29,3 posto), dok je istovremeno udio oglasa u kojima se tražilo visoko obrazovanje ostao nepromijenjen, na 8,4 posto. U skladu s trenutnim uvjetima na hrvatskom tržištu rada, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 38,5 na 42,3 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana smanjio s 44,6 na 41,2 posto. Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je smanjenje u jadranskim regijama, na sjevernom Jadranu za čak -17,2 posto te za -9,5 posto na južnom Jadranu. Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je povećanje broja oglasa, pri čemu je iznenađujuće prednjačila istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 4,7 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za zidare, ekonomiste, referente i kuhare. S obzirom na to da na središnju Hrvatsku otpada 53 posto svih oglasa, ta je regija u veljači imala najveći pozitivan doprinos u godišnjoj promjeni vrijednosti indeksa od 0,6 postotnih bodova.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh