OVI za srpanj 2021.: Nastavak pozitivnih kretanja, već tri mjeseca zaredom potražnja veća no 2019. godine

9. kolovoza 2021.

Nastavlja se pozitivan razvoj događaja na tržištu rada. Zadnjih par mjeseci OVI indeks pokazuje kako je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, a isto vrijedi i za OVI indeks za srpanj. Naime, uspoređujući ovaj srpanj sa srpnjem 2019. godine, potražnja za radom viša je za 29 posto. Radi se o trećem uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece – ova povoljna kretanja odraz su zasad uspješne turističke sezone te kasnijeg sezonskog zapošljavanja. Promatrajući regionalna kretanja na tržištu rada, očekivano, najveći oporavak bilježe jadranske županije, dok se najmanji oporavak primjećuje na istoku Hrvatske. Također, u srpnju ove godine potražnja za zanimanjima poput konobara, kuhara i hotelijera značajno raste u odnosu na srpanj 2019. godine.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh