EREIZ radionica 2015.


Što je EREIZ? 
Ekonomski institut, Zagreb organizira prvu EREIZ radionicu: „Instrumentalne varijable i kauzalnost“. Cilj radionice je polaznicima pružiti teorijski i praktični pregled korištenja instrumentalnih varijabli u svrhu utvrđivanja kauzalnosti. Radionica će se održati od 20. do 22. travnja 2015. u prostorijama Ekonomskog instituta, Zagreb.  

Što će se predavati na EREIZ-u?
Radionica će se koncentrirati na mikroekonometrijsku uporabu instrumentalnih varijabli (IV). Sama radionica će se sastojati od predavanja kroz tri dana: 
Prvi dan bit će posvećen teorijskom objašnjavanju IV metoda. Poseban naglasak bit će na identifikacijskim pretpostavkama nužnima za utvrđivanje kauzalnosti. IV metode objasnit će se kroz dva pristupa: (i) pristup gdje su potencijalni ishodi homogeni u populaciji; (ii) pristup gdje su potencijalni ishodi heterogeni u populaciji te gdje IV metode utvrđuju lokalnu kauzalnost (LATE – Local Average Treatment Effect). Osnovna literatura jest Angrist i Pischke (2008): Mostly Harmless Econometrics: An Empiricist's Companion; te Wooldridge (2010): Econometric Analysis of Cross Section and Panel Data.

Drugi dan će se prezentirati niz utjecajnih istraživanja koja koriste ovu ekonometrijsku tehniku: zašto je ona prikladna, što nam omogućava te koja su ograničenja ove metode.  

Treći dan bit će posvećen praktičnoj primjeni IV metoda. Sama implementacija bit će podijeljena na dva dijela i to na: (i) repliciranje poznatog istraživanja; (ii) rad sa simuliranim podacima što omogućuje evaluaciju samog procjenitelja. Praktična primjena IV metoda radit će se u besplatnom statističkom programu R. Spomenuti program može se preuzeti na http://www.r-project.org/. Također, radi jednostavnijeg sučelja preporuča se i instalacija RStudia http://www.rstudio.com/. U svrhu savladavanja osnova R-a, preporuča se R paket swirl. Više na http://swirlstats.com/

Tko će predavati?
Cijelu radionicu vodit će Ivan Žilić, asistent na Ekonomskom institutu, Zagreb. Žilić je 2010. godine završio diplomski studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 2014. magistrirao je ekonomsku analizu na Sveučilištu Carlos III u Madridu, te je trenutno doktorski student na Johannes Kepler Sveučilištu u Linzu gdje radi na disertaciji iz primijenjene ekonomije/ekonometrije.

Kako se prijaviti?
Zainteresirani studenti ekonomskih ili srodnih studija mogu se prijaviti na e-mail: ereiz@eizg.hr. Prijava će se smatrati potpunom ukoliko studenti prilože kratak CV te motivacijsko pismo (ne dulje od 300 riječi) u kojem objašnjavaju zašto misle da bi im EREIZ radionica koristila. Odabrani studenti moći će pohađati radionicu bez ikakve naknade.
Rok za prijavu je 1. travnja 2015. godine, a odabrani studenti bit će obaviješteni do 10. travnja. Od polaznika se očekuje da solidno vladaju osnovnim ekonometrijskim tehnikama i osnovama statistike. Na kraju radionice, studentima koji budu pohađali sva predavanja bit će podijeljene potvrde o sudjelovanju.  


Detaljnije informacije oko predavanja bit će dostupne odabranim studentima.

 

Vezani dokumenti

Vrh