Održan Skup regionalnih instituta „20 godina od proširenja Europske unije - iskustva i izazovi“


U četvrtak 6. lipnja i petak 7. lipnja 2024. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je Skup regionalnih instituta „20 godina od proširenja Europske unije - iskustva i izazovi“, posvećen iskustvima i izazovima pridruživanja i članstva u Europskoj uniji, dva desetljeća od „big-bang“ proširenja. Dvodnevni skup održan je u organizaciji i ozračju proslave 85 godina Ekonomskog instituta, Zagreb.

Prvi dan skupa započeo je uvodnim govorom ravnateljice Ekonomskog instituta, Zagreb, dr. sc. Tajane Barbić.
 

Potom je voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević održala uvodno izlaganje na temu 20 godina od proširenja Europske unije - iskustva i izazovi. Nakon njezina izlaganja uslijedila je kratka sesija pitanja i odgovora pod moderacijom Andree Čović Vidović, zamjenice voditeljice Predstavništva.


O ekonomskim učincima proširenja EU-a i reformskim izazovima na putu prema Europskoj uniji na 1. i 2. panelu govorili su kolege iz Europske komisije te panelisti iz regionalnih instituta, između ostalog i dr. sc. Zoran Aralica s Ekonomskog instituta, Zagreb. Moderatorice su bile Judita Cuculić Župa, savjetnica iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te dr. sc. Jelena Budak s Ekonomskog instituta, Zagreb.
 


 
Drugi dan skupa bio je predviđen za poludnevni radni sastanak instituta iz regije s ciljem razmjene informacija o aktualnim istraživanjima. Na sastanku su prisustvovali kolege s instituta Central European Labour Studies Institute iz Slovačke, Institute for Economic Research iz Slovenije, Riinvest Institute s Kosova, Institute of World Economics, Center for Economic and Regional Studies iz Mađarske, The Vienna Institute for International Economic Studies iz Austrije te Instituta ekonomskih nauka iz Srbije.

Detalje programa možete pronaći u privitku.

Galerija

Vrh