Održan skup "Utjecaj turizma na tržište nekretnina: Kako učiniti turizam održivim?"

7. srpnja 2023.

U petak, 7. srpnja 2023., na Ekonomskom institutu, Zagreb održan je skup "Utjecaj turizma na tržište nekretnina: Kako učiniti turizam održivim?" u sklopu kojeg su prezentirani rezultati znanstvenoistraživačkog projekta "Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO", kojeg je financirala Hrvatska zaklada za znanost.

Gotovo četiri godine, istraživački tim predvođen prof. dr. sc. Maruškom Vizek istraživao je različite kanale kroz koje turistička aktivnost, sezonalnost turizma i struktura smještajnih kapaciteta utječu na tržište stambenih nekretnina i priuštivost stambenih nekretnina u jedinicama lokalne samouprave, adresirajući time veoma aktualnu i za Republiku Hrvatsku vrlo važnu temu. U sklopu projekta je do sada nastalo pet znanstvenih radova, od čega su četiri objavljena u prestižnim svjetskim znanstvenim časopisima iz područja turizma.
 
Kratku prezentaciju najvažnijih rezultata istraživanja održala je voditeljica TOURCRO projekta prof. dr. sc. Maruška Vizek, a na panel-raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije sudjelovali su državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine mr. sc. Željko Uhlir, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirko Bulić i prorektor Sveučilišta u Dubrovniku te suradnik na TOURCRO projektu prof. dr. sc. Nebojša Stojčić

Fotografije s održanog skupa možete pogledati u galeriji u nastavku.
 

Galerija

Vrh