OVI za siječanj 2022. godine: Godina počinje snažnom potražnjom za radom, u siječnju se traži za četvrtinu radnika više no prije pandemije

7. veljače 2022.
 

Nova godina počinje s dobrim vijestima s tržišta rada jer se, usprkos pandemijskim izazovima i visokom broju zaraženih,  i dalje bilježi snažna potražnja za radom, što je u skladu s trendovima zadnjih mjeseci. Naime, prema OVI indeksu iz siječnja 2022. godine potražnja za radom je za 91 posto veća u odnosu na siječanj 2021. godine. Ipak, treba imati na umu da je u siječnju prošle godine potražnja za radom bila potisnuta zbog ekonomskih i društvenih restrikcija uvedenih s ciljem suzbijanja pandemije. Kad se današnja potražnja usporedi s pretpandemijskim periodima, zaključujemo da je potražnja za radom za 27 i 28 posto viša no u siječnju 2020. i 2019. godine.  Najtraženija zanimanja u siječnju ove godine bila su prodavač, kuhar, konobar, skladištar i knjigovođa; 45 posto oglasa za posao je nudilo ugovor na neodređeno, dok je 46 posto nudilo ugovor na određeno. Oko 2.3 posto oglasa za posao spominjalo je mogućnost rada od kuće, što je više no zadnjih mjeseci, dok je 2.9 posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, što je u skladu s trendovima potražnje za radom umirovljenika zadnjih mjeseci.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh