OVI za siječanj 2024.: Pad potražnje za radnicima u siječnju

2. veljače 2024.
 

Prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u siječnju zabilježio smanjenje od -2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je šesti mjesec pada vrijednosti indeksa u posljednjih godinu dana. Na godišnjoj razini pad je još izraženiji te je iznosio -6,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, najveći pad vrijednosti indeksa u posljednje tri godine. Nakon što je prošle godine OVI rastao po stopi od 3,6 posto i njegova se stopa rasta smanjivala iz tromjesečja u tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, rast na kvartalnoj razini bi u prvom tromjesečju ove godine trebao dodatno usporiti iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču.

Prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar u siječnju su bila najtraženija zanimanja, isto kao i prije godinu dana, s razlikom da su se skladištari s petog popeli na treće mjesto. Najveći pozitivan doprinos stopi rasta broja oglasa imala su zanimanja skladištara i inženjera strojarstva, dok su najveći negativan doprinos dali konobari i inženjeri građevine. Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri, za sedam mjesta, a najviše su se uspeli ekonomisti, također za sedam mjesta. U odnosu na siječanj 2023. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja obrazovna kvalifikacija (sa 60,3 na 62,4 posto), dok je udio oglasa s niskokvalificiranim radom pao s 15,5 na 12,9 posto, a udio visoke stručne spreme ostao je gotovo nepromijenjen. U siječnju se zadržao trend povećanja udjela oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno (s 46,0 na 53,2 posto), dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana značajno smanjio s 46,8 na 40,7 posto. Broj oglasa zabilježio je povećanje u istočnoj Hrvatskoj i južnom Jadranu, dok su sjeverni Jadran i središnja Hrvatska imali negativan doprinos od čak -5,4 postotna boda. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, čemu su najveći doprinos dali oglasi za učitelje, prodavače i knjigovođe.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2020. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh