OVI za svibanj 2024.: Rast potražnje za radnicima u drugom tromjesečju

4. lipnja 2024.
 

Pad OVI indeksa nastavio se i peti mjesec zaredom, ali nešto slabijim intenzitetom jer je godišnja stopa pada u svibnju iznosila -1,9 naprema -5,4 posto zabilježenih prethodni mjesec. U posljednjih 12 mjeseci prosječna vrijednost indeksa bila je za -0,8 posto manja u odnosu na prethodno usporedivo razdoblje, što je ublažavanje pada u odnosu na prva četiri mjeseca ove godine. Kumulativno pad od kraja prošle godine iznosi -2,4 posto, ali gledano po tromjesečjima, drugo je u plusu za 1,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje jer su desezonirane vrijednosti u travnju bile pozitivne, a u svibnju ostale nepromijenjene u odnosu na mjesec ranije. Kratkoročni signali s tržišta rada stoga su umjereno povoljni i upućuju na rast aktivnosti u drugom tromjesečju, o čemu ćemo konačni sud moći donijeti tek s podacima za tekući mjesec.

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na svibanj prošle godine; prodavač je ostao na poziciji najtraženijeg zanimanja, slijedili su kuhar i konobar koji su zamijenili mjesta, a skladištar i vozač zauzeli su četvrto i peto mjesto. Najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa u svibnju dali su oglasi za kuhare i knjigovođe, dok su najveći negativan doprinos imali oglasi za konobare, auto servisere te programere za kojima je potražnja u godinu dana pala za 45,9 posto. Programeri su imali i najveći pad na ljestvici najtraženijih zanimanja, i to za 11 mjesta, s 20. na 31. Najveći skok na ljestvici najtraženijih zanimanja imali su učitelji koji su se pomaknuli za 9 mjesta gore, ili s 32. na 23. mjesto.

Iako smo prethodnih mjeseci bilježili rast udjela oglasa u kojima se traži srednja razina obrazovanja uz istovremen pad udjela oglasa u kojima se tražila niska ili visoka razina obrazovanja, u svibnju su omjeri ostali približno jednaki, 17 posto za nisku, 65 posto za srednju te 18 posto za visoku razinu obrazovanja. Međutim, oglasi u kojima se tražila srednja razina obrazovanja imali su najveći negativan doprinos ukupnom broju oglasa, dok su oglasi u kojima se tražila visoka razina obrazovanja ostali nepromijenjeni u odnosu na godinu dana ranije. Kao i u travnju, južni Jadran jedina je regija koja je imala pozitivan doprinos stopi rasta oglasa i u kojoj je zabilježen godišnji rast broja oglasa od 15,4 posto. Zanimanja koja su imala najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa u toj regiji bila su prodavač, kuhar, učitelj, liječnik/stomatolog i serviser. Oglasi u kojima se tražila visoka razina obrazovanja na južnom Jadranu porasli su za čak 93,8 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Najveći pozitivan doprinos toj stopi rasta imala su zanimanja učitelj, inženjer građevinarstva te profesor.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2020. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 
 
 

Vezani dokumenti

Vrh