Novosti


Nastavak diseminacije projektnih rezultata

I ove godine tijekom lipnja i srpnja dr. sc. Maruška Vizek, voditeljica projekta "Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO" sudjelovala je na dvije konferencije na kojima je izlagala rad "Spatial spillovers of tourism activity on housing prices: The case of Croatia". Prva konferencija, 28th Annual Conference of the European Real Estate Society (ERES 2022), održavala se od 22. do 25. lipnja 2022. u Milanu, uz naše sudjelovanje online. Druga konferencija na kojoj je izlagala Maruška Vizek, 14th International Conference on Trade, Business, Economics and Law, odvijala se od 18. do 20. srpnja 2022. u Vancouveru (Kanada) te je time naš projekt posjetio i drugi kontinent.
Dobar glas, daleko se čuje (i širi)!


Objavljen još jedan rad u sklopu TOURCRO projekta

Nakon dva iznimno uspješna objavljena rada nastala u sklopu projekta TOURCRO, o kojima je bilo riječi u prijašnjim objavama, dočekali smo i objavu trećeg. Rad "Spatial spillovers of tourism activity on housing prices: The case of Croatia" objavljen je u časopisu Tourism Economics (WOS Q1) i omogućen mu je pristup putem ove poveznice.

Čestitke autorima i sretno dalje!


 


Znanstveni radovi projekta TOURCRO postižu značajan interes


U jednom od top tri časopisa u području turizma, Tourism Management (WOS faktor odjeka 10.967, ABS 4*), objavljen je rad istraživačkog tima projekta „TOURCRO – Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj“.

U objavljenom članku „High season, low growth: The impact of tourism seasonality and vulnerability to tourism on the emergence of high-growth firms“ analizira se utjecaj turističke aktivnosti na pojavu brzorastućih poduzeća u jedinicama lokalne samouprave. Navedenoj temi naša Maruška Vizek posvetila je i EIZ komentar.

„The effect of tourism activity on housing affordability“, prijašnji rad istraživačkog tima projekta TOURCRO, objavljen je u prestižnom časopisu Annals of Tourism Research, o čemu je već bilo novosti. U međuvremenu, pak, vrijedi izvijestiti da je članak o utjecaju turističkih aktivnosti na priuštivost stanovanja jedan je od najčešće preuzimanih radova navedenog časopisa, prema objavi Hrvatske zaklade za znanost.
 


TOURCRO u Madridu

Nakon uspješne ljetne sezone konferencija, dr. sc. Maruška Vizek nastavila je s promocijom projektnih rezultata sudjelovanjem na međunarodnoj konferenciji u Madridu (International Conference on Regional Science, 24.11.2021 - 26.11.2021.) gdje je predstavila rad "Spatial spillovers of tourism activity on housing markets: The case of Croatia" nastao u sklopu projekta "Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO".

Nadamo se skoroj objavi rada i želimo cijelom timu još puno uspjeha i konferencija uživo!


 


U časopisu Annals of Tourism Research objavljen članak o utjecaju turizma na priuštivost stanovanja u Hrvatskoj


Koji je utjecaj turističkih aktivnosti na cijene nekretnina u Hrvatskoj? Naš projektni tim bavio se, među ostalim, tim pitanjem u sklopu projekta "Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO". Kao rezultat istraživanja objavljen je članak u jednom od vodećih svjetskih časopisa iz područja turizma Annals of Tourism Research (Q1) upravo na tu temu. Cijelom članku "The effect of tourism activity on housing affordability" u časopisu Annals of Tourism Research možete besplatno pristupiti putem ove poveznice

Bravo TOURCRO tim!


Započela sezona konferencija u sklopu TOURCRO projekta

Voditeljica projekta dr. sc. Maruška Vizek predstavljala je radove u nastajanju kao i one već nastale u sklopu TOURCRO projekta na tri konferencije tijekom lipnja i srpnja 2021. godine (27th Annual Conference of the European Real Estate Society (ERES 2021), EcoMod2021 - International Conference on Economic Modeling and Data Science, AsRES-GCREC-AREUEA Joint International Real Estate Conference). Radi se o dva rada: "The effect of tourism activity on housing affordability" i "Spatial spillovers of tourism activity on housing markets: The case of Croatia".


 


Započela provedba projekta "Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO"


S datumom 3. veljače 2020. započela je provedba projekta "Predobro da bi bilo istinito? Učinak turizma na tržište nekretnina u Hrvatskoj – TOURCRO".
 
Projekt je financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u okviru natječaja "Istraživački projekti, rok IP-2019-04", a njegova će provedba trajati do 2. veljače 2024. godine.
 
Više o projektu možete pročitati ovdje

Ovaj je rad financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom IP-2019-04-7386.
Vrh