Održan 1. dan skupa 2nd CEE-LOC CONFERENCE 2024: Local Government Studies in Central and Eastern Europe

Dana 26. 9. 2024. u prostorijama Ekonomskog instituta, Zagreb održan je prvi dan međunarodnog znanstvenog skupa „2nd CEE-LOC CONFERENCE 2024: Local Government Studies in Central and Eastern Europe” koji Ekonomski institut, Zagreb (EIZ) organizira u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
 

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je skup te je u svom obraćanju predstavio pozitivne rezultate Grada Zagreba u svom mandatu, kao i planove za budućnost grada. Osvrnuo se i na vrijeme kada je i sam bio istraživač i bavio se temama lokalnog razvoja te time pokazao uspješan primjer suradnje akademske zajednice i lokalne vlasti i ujedno motivirao sve sudionike na plodonosne rasprave i daljnji rad na 2. skupu CEE-Loc 2024.
 

Ivana Rašić, v.d. ravnatelja Ekonomskog instituta, Zagreb, pozdravila je nazočne i zahvalila svima na dolasku. Uz zahvalu organizatorima, posebnu zahvalu uputila je uvaženim gostima na čelu s gradonačelnikom Grada Zagreba pod čijim pokroviteljstvom se i odvija skup. Izrazila je zadovoljstvo što se skup odvija u Ekonomskom institutu, Zagreb te zahvalila i kolegama s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na odličnoj suradnji za koju se nada da će se nastaviti i u budućnosti.
 

Pozdravni govor održali su i supredsjednici Organizacijskog odbora skupa Dubravka Jurlina Alibegović s EIZ-a i Mihovil Škarica s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Paweł Swianiewicz, osnivač skupa CEE-Loc te Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Paweł Swianiewicz osvrnuo se na sami skup te izjavio: „Vrlo mi je drago da se skup CEE-Loc održava već drugi put te da je, nakon Zagreba, u planu i sljedeći skup, čime se otvara put tome da se pretvori u uhodanu tradiciju. Predaja radova prije skupa omogućava nam da se posvetimo diskusiji o radovima, a ne samoj prezentaciji, a komentari sudionika o radu trebali bi pomoći u tome da se rad usavrši prije predaje u međunarodne časopise u svrhu objave.“



Dubravka Jurlina Alibegović izjavila je: „Drago nam je što nastavljamo tradiciju organiziranja međunarodnog znanstvenog skupa o istraživanjima lokalne samouprave u srednjoj i istočnoj Europi. U Zagrebu su se okupili predstavnici akademske i istraživačke zajednice iz jedanaest zemalja srednje i istočne Europe. Prvi dan prezentirat će se i diskutirati znanstveni radovi koji obrađuju teme lokalnih javnih financija, lokalnih izbora, okrupnjavanja jedinica lokalne samouprave i međuopćinske suradnje, lokalnih javnih usluga, političkih stranaka i donošenja odluka na lokalnoj razini. Pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba nad organizacijom ovog skupa i sudjelovanje gradonačelnika na njegovom otvorenju simbolički predstavlja suradnju lokalne politike s akademskom i istraživačkom zajednicom, što organizatorima skupa, Ekonomskom institutu, Zagreb i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čini veliku čast i iznimno zadovoljstvo.“
 

Uvodno predavanje održao je ugledni profesor Hubert Heinelt sa sveučilišta Technical University of Darmstadt iz Darmstadta, Njemačka, na temu Is there something like a Central and Eastern Europe kind of local government? An examination of these assumptions on the basis of statements by local politicians on their attitudes and perceptions of political contexts. Prezentacija prof. Huberta Heinelta bila je usmjerena na propitivanje pretpostavke o postojanju neke posebne srednje- i istočnoeuropske vrste lokalne samouprave koja se temelji na refleksijama o često upotrebljavanim tipologijama i indeksima, kao i na izjavama lokalnih političara o njihovim stavovima i predodžbama o političkim uvjetima. Zaključci njegovog istraživanja pokazuju da „tradicionalne“ tipologije sustava lokalne samouprave, koje razlikuju sustave lokalne samouprave prema zemljopisnim područjima, više nisu od koristi.

 
Nakon uvodnog predavanja uslijedile su prezentacije znanstvenoistraživačkih radova koje su se odvijale u sklopu tri paralelne sesije, a na njima su u svojstvu moderatorica sudjelovale i naše znanstvenice Dubravka Jurlina Alibegović, Željka Kordej-De Villa i Tanja BrozTanja Broz ujedno je održala i izlaganje tijekom kojeg je predstavila zajednički rad koji je nastao u suradnji s koautoricama s EIZ-a, Ivanom Rašić i Sunčanom SlijepčevićThe capacities of Croatian cities to perform municipal services.

Više o drugom danu skupa možete pročitati ovdje.
 
Cjeloviti program skupa dostupan je u priloženom dokumentu.
 

Galerija

Vrh