Održan završni dan skupa 2nd CEE-LOC CONFERENCE 2024: Local Government Studies in Central and Eastern Europe


Dana 27. 9. 2024. u Ekonomskom institutu, Zagreb održan je drugi i završni dan međunarodnog znanstvenog skupa „2nd CEE-LOC CONFERENCE 2024: Local Government Studies in Central and Eastern Europe”.

U Zagrebu su se na ovom dvodnevnom skupu okupili predstavnici akademske i istraživačke zajednice iz jedanaest zemalja srednje i istočne Europe kako bi diskutirali o istraživačkim radovima koji se bave raznovrsnim pitanjima vezanima uz lokalnu samoupravu te razmotrili rezultate istraživanja iz srodnih tema.

Jučerašnji prvi dan skupa protekao je u ugodnom ozračju i akademskoj raspravi o prezentiranim radovima. Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je skup, a na otvorenju su izjave dali i Ivana Rašić, v. d. ravnatelja EIZ-a, supredsjednici Organizacijskog odbora skupa Dubravka Jurlina Alibegović s EIZ-a i Mihovil Škarica s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Paweł Swianiewicz, osnivač skupa CEE-Loc te Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Više o prvom danu skupa možete pročitati ovdje.
 
 

Drugi dan skupa također su održane prezentacije znanstvenih radova, koje su se odvijale u dvije paralelne sesije, a teme su im bile lokalni razvoj i upravljanje, usporedba vlasti na gradskoj i središnjoj razini, društvene mreže i lokalne vlasti te lokalna transparentnost i identitet.
 
Kao zaključak skupa, prilikom svečanosti zatvaranja Dubravka Jurlina Alibegović i Mihovil Škarica izrazili su zadovoljstvo što su bili domaćini ovom skupu na kojem su prezentirani znanstveni radovi koji inovativnim pristupom istražuju različite teme koje se tiču djelovanja lokalne samouprave. Zaključili su da će dobiveni komentari diskutanata i tijekom opće diskusije sudionika skupa pridonijeti unapređenju prezentiranih radova i povećati šanse za objavu radova u prestižnim znanstvenim časopisima. Posebno su ukazali na činjenicu da je značajan broj prezentiranih radova nastao u koautorstvu sudionika skupa iz različitih zemalja srednje i istočne Europe, a očekuju da će skup CEE-Loc potaknuti nastanak novih znanstvenih radova u koautorstvu sudionika s ovogodišnjeg skupa u Ekonomskom institutu, Zagreb. Na kraju su zahvalili svim sudionicima, diskutantima i voditeljima sesija na uspješnom radu, a kolegicama i kolegama u Organizacijskom odboru, v. d. ravnatelja EIZ-a i dekanu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te suradnicima iz obje institucije na pruženoj organizacijskoj i stručnoj podršci koja je omogućila uspješno održavanje drugog skupa CEE-Loc u Zagrebu.
 

Osnivač skupa CEE-Loc Paweł Swianiewicz u ime svih sudionika zahvalio je Dubravki Jurlini Alibegović i Mihovilu Škarici na izvrsnoj organizaciji ovogodišnjeg skupa te najavio da će se treći skup CEE-Loc najvjerojatnije održati u Budimpešti u rujnu 2025.
 
 
Nakon skupa sudionici su se uputili u posjet Gradskoj skupštini grada Zagreba te turističko razgledavanje grada, čime je skup i službeno završio.
 

Ovaj skup u Zagrebu održan je nakon uspješnog prvog skupa „CEE-Loc Seminar 2023 - Local Government Studies in Central and Eastern Europe“ održanog u Wroclawu, u Poljskoj.
 
Cjeloviti program skupa dostupan je u priloženom dokumentu.

Galerija

Vrh