OVI za lipanj 2021.: Nastavak potražnje za radom, traži se više radnika no prije pandemije

14. srpnja 2021.
 

Nastavlja se oporavak tržišta rada koji se bilježi posljednjih par mjeseci. Naime, OVI indeks za lipanj 2021. višestruko je veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali valja imati na umu da je u lipnju 2020. godine, radi protupandemijskih mjera, tržište rada bilo neaktivno. Ipak, usporedba OVI indeksa iz lipnja ove godine u odnosu na OVI iz lipnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom veća za gotovo 28 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu, vjerojatno radi kasnijeg sezonskog zapošljavanja ove godine. Radi se o drugom uzastopnom zabilježenom povećanju potražnje za radom u odnosu na pretpandemijsku razinu. Na kvartalnoj razini, brojke također izgledaju sve bolje. U drugom kvartalu ove godine bilo je 5 posto više oglasa za posao no u drugom kvartalu 2019. godine. Ipak, ako uzmemo u obzir prvih šest mjeseci, potražnja za radom se još uvijek nije vratila na pretpandemijsku razinu – niža je za oko 6 posto u odnosu na potražnju za radom u prvih šest mjeseci 2019. godine.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh