OVI za listopad 2023.: Rast potražnje za radom od 4,2 posto u prvih 10 mjeseci

3. studenoga 2023.
 

OVI indeks je u listopadu zabilježio rast od 3,6 posto na godišnjoj razini, što je već treći uzastopni mjesec rasta indeksa. I prema desezoniranim podacima, OVI indeks raste treći mjesec zaredom; nakon 3,2 posto u kolovozu i 5,1 posto u rujnu, u listopadu je indeks porastao za dodatnih 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec ili kumulativno za 9,1 posto u tri mjeseca. S obzirom na ovako dobar početak posljednjeg ovogodišnjeg tromjesečja, možemo očekivati da će cijela 2023. godina završiti u plusu, tj. s i dalje snažnom potražnjom na tržištu rada. U prvih 10 mjeseci ove godine indeks je porastao ukupno za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U odnosu na listopad prošle godine zanimanja prodavača, učitelja, kuhara i konobara ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su skladištari istisnuli knjigovođe i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja. Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja i dalje drže programeri koji su s 11. mjesta pali na 27., a najveći rast liječnici i stomatolozi koji su s 22. mjesta godinu dana ranije skočili na 13. najtraženije zanimanje u listopadu 2023. Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za skladištare, vozače i servisere, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji, programeri i prodavači.

U razdoblju od godinu dana udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija povećao se za 3,3 postotna boda na 41,6 posto, dok se istovremeno udio oglasa s visokom kvalifikacijom smanjio za 3,8 postotnih bodova na 44,8 posto. Većina oglasa nudila je zaposlenje kroz ugovor na neodređeno vrijeme, njih 51,2 posto, što je povećanje od 5,1 postotnih bodova u odnosu na listopad prošle godine. Dvije su jadranske regije u listopadu zabilježile smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini, a istočna Hrvatska ostvarila je najveću stopu rasta od 11 posto. Najveći doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj imali su oglasi za liječnike i stomatologe, teleoperatere i kuhare, dok su najveći negativan doprinos oglasima u jadranskoj Hrvatskoj dali oglasi za učitelje, prodavače i medicinske sestre. Samo su se dva zanimanja našla u top pet najtraženijih zanimanja u sve četiri regije, i to zanimanja prodavača i učitelja. Kuhari i skladištari bili su među najtraženijim zanimanjima u tri regije, a konobari i liječnici u dvije od četiri regije.


Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2020. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh