OVI za srpanj 2018.: Značajno usporavanje potražnje za radom – na Jadranu se traži čak 32 posto konobara manje

Iako je OVI je u srpnju 2018. zabilježio rast od 10,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, radi se o najmanjem porastu u posljednje tri godine što ukazuje na značajno usporavanje potražnje za radom. Desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak jer je sezonski prilagođeni indeks u srpnju pao za 11,8 posto što je najveći pad na mjesečnoj razini u posljednjih 16 mjeseci. Usporavanje može dolaziti iz turističkog sektora, s obzirom da, prema prvim podacima, sezona u srpnju nije ispunila sva očekivanja. I zaista, potražnja za tradicionalno najtraženijim uslužnim zanimanjima u jadranskim županijama u srpnju 2018. godine u odnosu na srpanj 2017. godine pala je ili stagnira: potražnja za prodavačima je gotovo identična, potražnja za kuharima je pala za 6,6 posto, dok je potražnja za konobarima pala za čak 32 posto. U kontrastu, središnja Hrvatska, koja uključuje Grad Zagreb i Zagrebačku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Sisačko-moslavačku te Karlovačku županiju, bilježi rast potražnje za radom u iznosu od 13 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ponajprije za zanimanja radnika u proizvodnji, informatičara, frizera i medicinskih sestara.
 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.

Vezani dokumenti

Vrh