OVI za studeni 2020.: Potražnja za radom na 70 posto one prije pandemije

7. prosinca 2020.


OVI indeks za studeni 2020. godine pokazuje da je potražnja za radom bila za 30 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine. Ovaj pad potražnje za radom najveći je od svibnja ove godine, vjerojatno kao posljedica najave i uvođenja strožih gospodarskih restrikcija u svrhu suzbijanja pandemije. Ovaj pad dodatno je potisnuo razinu potražnje za radom koja je u zadnjih pet mjeseci varirala na oko 75 do 80 posto razine prije pandemije.
 
Promatrajući potražnju za radom na razini zanimanja i dalje se bilježi relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije zagrebačkog potresa. Potražnja za zidarima, u odnosu na studeni prošle godine, narasla je za 77 posto, dok je potražnja za inženjerima građevine narasla za 59 posto. Pad potražnje za radom očekivano je vidljiv u ugostiteljstvu, pa se tako traži 67 i 55 posto manje konobara i kuhara.

 

Što je OVI?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).   

Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.
 

Vezani dokumenti

Vrh