Internetski indeks slobodnih radnih mjesta


Projektom će se izraditi internetski indeks slobodnih radnih mjesta koji se temelji na broju novih online oglasa za zapošljavanje objavljenih na moj-posao.net, posao.hr i na burzi rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.  

Broj slobodnih radnih mjesta indikator je trenutne i buduće potražnje za radom. U literaturi je potvrđeno postojanje veze između promjene broja slobodnih radnih mjesta i rasta broja zaposlenih. Osim što je korisna informacija za poslodavce i posloprimce jer odražava trenutno stanje na tržištu rada, broj slobodnih radnih mjesta važan je indikator trenutnog stanja poslovnog ciklusa i kao takav izrazito je koristan Vladi i ministarstvima u formiranju i provođenju javnih politika, kod ekonomskog modeliranja, prognoziranja zaposlenosti te prognoziranja stope ekonomskog rasta.  

U Hrvatskoj ne postoji ovakav tip indeksa niti je do ukupnog broja slobodnih radnih mjesta moguće doći na neki drugi način. Ne postoje pravovremene i sveobuhvatne informacije o broju slobodnih radnih mjesta, što zapravo znači kako nemamo uvid u stvarno stanje na tržištu rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje objavljuje statistiku novootvorenih radnih mjesta na mjesečnoj razini, ali kako još od 2002. godine poslodavci nisu obvezni objavljivati oglase za posao na Zavodu, tako je i ta statistika nepotpuna. S obzirom na to da će se koristiti big data pristup i real time informacije, ovaj indeks predstavlja novitet u državnoj statistici.  

Cilj projekta je razviti metodologiju za prikupljanje informacija o slobodnim radnim mjestima te izraditi bazu podataka iz koje bi se redovito i kontinuirano računao indeks slobodnih radnih mjesta.  

Automatizirano je praćenje te preuzimanje oglasa za posao koji su objavljeni na najpoznatijim internetskim portalima za traženje posla. Ovaj postupak bit će periodičan i automatiziran kako bi se na sustavan način mogli pratiti detalji potražnje za radom. Osim samog broja slobodnih radnih mjesta, kao i njihove dinamike, posljedica razvoja ovakve metodologije je i uvid u potrebno obrazovanje i vještine za  određeno radno mjesto, kao i uvid u regionalnu komponentu potražnje za poslovima.  

Očekivane koristi ovog projekta uključuju razvoj metodologije za prikupljanje informacija o slobodnim radnim mjestima te izrada sveobuhvatnog indeksa slobodnih radnih mjesta. Indeks bi prvenstveno predstavljao unaprjeđenje postojeće državne statistike te bi davao relevantne i pravovremene informacije o stanju na tržištu rada, što nije uvijek slučaj s postojećom statistikom. Indeks bi se kontinuirano i redovito računao te javno objavljivao uz komentar trenutnog stanja tržišta rada.

Naručitelj: Klub EIZ-a
Trajanje projekta: 2017.
Voditeljica projekta: dr. sc. Marina Tkalec i dr. sc. Iva Tomić
Suradnik: Ivan Žilić

 

Vrh