Makroekonomska analiza izvozne konkurentnosti prehrambene industrije Republike Hrvatske


Provedeno istraživanje pod naslovom "Makroekonomska analiza izvozne konkurentnosti prehrambene industrije Republike Hrvatske" prvo je istraživanje izravnih i neizravnih učinaka prehrambene industrije na hrvatsko gospodarstvo i izvozne konkurentnosti prehrambenog sektora na međunarodnim tržištima. Rezultati istraživanja potvrđuju strateški značaj prehrambene industrije za ukupni izvoz Hrvatske, industrijsku proizvodnju i gospodarstvo u cjelini.

Istraživanje su financijski podržali članovi Kluba EIZ-a: tvrtke Agrokor d.d. i Privredna banka Zagreb d.d., a proveli su ga istraživači Ekonomskog instituta, Zagreb: dr. sc. Goran Buturac i dr. sc. Maruška Vizek.

U hrvatskoj prehrambenoj industriji realizira se oko 24 posto ukupne proizvodnje prerađivačkog sektora, a zapošljava oko 20 posto zaposlenih. Prehrambena industrija peta je najveća izvozna grana unutar prerađivačke industrije u Hrvatskoj, a osim učinaka na proizvodnju i zaposlenost ima i velik značaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga je poboljšanje izvozne konkurentnosti domaće prehrambene industrije nezaobilazan faktor uspješnog razvoja industrije i gospodarstva u cjelini. Više o rezultatima istraživanja pročitajte u prezentacijama i studiji u prilogu te u priopćenju za medije.

Rezultati provedenog istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu održanom u Ekonomskom institutu, Zagreb 2. lipnja 2015.




 

Vrh